Jak batonik Bounty, na mięciutkim, puszystym biszkopcie - "niebo w gębie".
Składniki:
Biszkopt kakaowy z tego przepisu https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2017/09/biszkopt-kakaowy.html
Masa kokosowa:
500 ml mleka
1/3 szkl. cukru
10 dkg masła
25 dkg wiórków kokosowych (ok. 3 szkl.)
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
Polewa:
15 dkg gorzkiej czekolady
10 dkg masła
Sposób przyrządzenia:
Biszkopt kakaowy z tego przepisu https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2017/09/biszkopt-kakaowy.html
Masa kokosowa:
500 ml mleka
1/3 szkl. cukru
10 dkg masła
25 dkg wiórków kokosowych (ok. 3 szkl.)
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
Polewa:
15 dkg gorzkiej czekolady
10 dkg masła
Sposób przyrządzenia:
1. Mleko zagotować z cukrem.
2. Wsypać kokos i gotować ok. 20 minut do zgęstnienia masy.
3. Dodać wanilię, szczyptę soli i masło, mieszać, aż masło się rozpuści.
4. Masę wystudzić i wyłożyć na biszkopt.
5. Czekoladę połamać, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Wsypać kokos i gotować ok. 20 minut do zgęstnienia masy.
3. Dodać wanilię, szczyptę soli i masło, mieszać, aż masło się rozpuści.
4. Masę wystudzić i wyłożyć na biszkopt.
5. Czekoladę połamać, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Przestudzoną polewą polać ciasto, schłodzić w lodówce.
Biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Do ciasta użyłam tylko jeden blat, ale można wykorzystać oba i złożyć ciasto jak tort.
Biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Do ciasta użyłam tylko jeden blat, ale można wykorzystać oba i złożyć ciasto jak tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz