Idealne połączenie: kwaskowe owoce, delikatny śmietankowy serniczek i słodki ciasteczkowy spód.
Składniki:
ok. 1/2 kg truskawek
galaretka truskawkowa
Spód:
ok. 15 dkg ciastek maślanych lub petit berów
1/3 kostki masła
Masa serowa:
mały kubek śmietany kremówki
70 dkg twarogu sernikowego (z wiaderka)
3/4 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki żelatyny
Sposób przyrządzenia:
1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia.
2. Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać.
3. Masę herbatnikową wyłożyć do tortownicy, lekko ugnieść łyżką.
4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
5. Kremówkę ubić.
6. Serek zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną
żelatynę i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
7. Masę serową wylać na spód z herbatników, wstawić do lodówki.
8. Gdy masa trochę stężeje, ułożyć na wierzchu pokrojone truskawki i zalać lekko tężejącą już galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz