Zamiast tradycyjnego chleba na śniadanie lub zdrowa przekąska. Dobrze smakuje zarówno ze słonymi dodatkami jak i słodkimi.
Składniki:
Składniki:
200
ml płatków owsianych
200 ml mąki żytniej razowej
100 ml ziaren słonecznika
50
ml siemienia lnianego
50 ml sezamu
350 ml wody
1 łyżeczka soli
1. W misce wymieszać wszystkie składniki.
2. Odstawić na 15 minut do napęcznienia.
3. Po tym czasie dużą blaszkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Rozsmarować równo masę na grubość około 3 mm. i wyrównać.
5. Można oprószyć ziarnami i makiem.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej z termoobiegiem) i piec ok. 60 minut.
7. Po 15 minutach pieczenia wyjąć blachę z piekarnika i ostrym nożem pociąć ciasto na kromeczki.
8. Wstawić z powrotem do piekarnika.
9. Podczas pieczenia trzykrotnie uchylać piekarnik na ok. 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną.
10. Wyjąć i połamać wzdłuż zaznaczonych wcześniej linii.
W szczelnym pojemniku można przechowywać przez kilka tygodni. Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/chrupki-chlebek-skandynawski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz