Składniki:
40-50 dkg makaronu
70 dkg pomidorów lub 10 dkg koncentratu pomidorowego
20 dkg boczku wędzonego lub kiełbasy np. podwawelskiej
3 ząbki czosnku
bazylia
4 łyżki oliwy
chili
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Makaron ugotować al dente.
2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w kostkę.
3. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć tak długo, aż wytopi się tłuszcz.
4. Dodać oliwę i drobno posiekany czosnek, chwilę smażyć.
5. Dodać pomidory (lub koncentrat pomidorowy i podlać wodą), dusić kilka minut.
6. Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz